Zdravstveno upozorenje: Za moje posvojene srpske sunarodnike

U ovoj savremenoj eri globalizma često ne možemo znati izvor nekih stvari, koje su se u prošlosti uzimale zdravo za gotovo. Mnogi Srbi veruju u zdravstvene prednosti koštica kajsije, ali ako ove koštice nisu dobijene sa relativno bezopasnog drveta u dvorištu vaše prabake, mogli biste naići na ozbiljne zdravstvene rizike.

Koštice kajsije variraju u toksičnosti, u zavisnosti od sorte i veličine. Neka zrna se smatraju opasnim ako se uopšte konzumiraju, u drugim slučajevima može biti opasno ako odrasla osoba konzumira više od polovine jedne velike koštice.

Ovde je preveden zaključak studije o trovanju cijanidom kod hospitalizovane dece koja su konzumirala koštice kajsije, iz biblioteke Nacionalnog instituta za zdravlje. U ovoj novoj eri globalizma budite pažljivi i podižite svest o opasnostima konzumiranja koštica kajsije, posebno za decu:

Metode: Retrospektivno je pregledano trinaest pacijenata koji su primljeni u Pedijatrijsku intenzivnu negu (PICU) Univerziteta Erciyes između 2005. i 2009. godine sa intoksikacijom cijanidom povezanom sa konzumiranjem koštica kajsije.

Rezultat: Od 13 pacijenata, četiri su bili muškog pola. Prosečno vreme pojave simptoma bilo je 60 minuta (raspon od 20 minuta do 3 sata). Prilikom prijema, svi pacijenti su podvrgnuti ispiranju želuca i primili su aktivni ugalj. Pored znakova blagog trovanja u vezi sa intoksikacijom cijanidom, postojala je teška intoksikacija koja je zahtevala mehaničku ventilaciju (u četiri slučaja), hipotenzija (u dva), koma (u dva) i konvulzije (u jednom). Metabolička acidoza (laktacidoza) otkrivena je kod devet pacijenata i oni su lečeni natrijum bikarbonatom. Hiperglikemija se javila kod devet pacijenata, a nivo glukoze u krvi se normalizovao spontano kod šest, ali su tri zahtevala insulinsku terapiju u trajanju od 3-6 sati. Šest pacijenata je primilo antidotsku terapiju: visoka doza hidroksokobalamina kod četiri, a dva su lečena kompletom za antidot cijanida pored visoke doze hidroksokobalamina. Jednom pacijentu bila je potrebna antikonvulzivna terapija. Svi pacijenti su se oporavili i otpušteni su iz PICU u proseku (SD, opseg) 3,1 (1,7, 2-6) dana.

Zaključak: Trovanje cijanidom povezano sa konzumiranjem koštica kajsije je kritičan otrov za decu, od kojih je mnogima potrebna intenzivna nega.

@ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20196932/