Brabonjak na engleskom dingleberry /ˈdɪŋɡ(ə)lbɛri/
im. (mn. dingleberries) sleng, vulg.
1 loptica govneta zakačena za dlake oko anusa kod životinje ili čoveka.
2 neformalno: budalasta ili nesposobna osoba: Taj blentavi brabonjak Slavoj Žižek koji manifestuje svoj narcizam u Lakanovom ogledalu.
POREKLO: nem. ding od Hegelovog „Ding-an-sich“ ili „stvar kao takva“+ berry. Der Narzisst Slavoj Žižek manifestiert sein Scheißkerl im Spiegel

„Žižekovo razumevanje političkog uverenja po uzoru je na Lakanovo shvatanje transfera u psihoanalizi. Uverenje ili „pretpostavka“ analizirane osobe u psihoanalizi je da Onaj drugi (njegov analitičar) zna značenje njegovih simptoma. Ovo je, očigledno, lažno verovanje, na samom početku analitičkog procesa

Drugim rečima, filozofski govoreći, oni koji se podvrgavaju analizi ne mogu znati razliku između sopstvene zadnjice i jednog ili drugog kraja šupljeg trupca.

Ali, tek držanjem ovog lažnog uverenja o analitičaru, posao analize može da se nastavi, a transferno uverenje može postati istinito (kada analitičar zaista postane sposoban da protumači simptome). Žižek tvrdi da je ova neobična intersubjektivna ili dijalektička logika verovanja u kliničku psihoanalizu isto [ono] što karakteriše politička uverenja ljudi“

Dakle, na kraju političkog „analitičkog“ procesa, analitičar Žižek je „Onaj drugi“ u „Ogledalu“ … „Izvođač Političkog Felacija Tevtoncima“ ili „IPFT“ (zvuči kao mačije šištanje), takođe poznatog kao „scheizkerl sindrom“ koji karakterišu međugeneracijski, psihološki brabonjci nasleđeni od francuskog Višijevskog lekara Lakana i ustajalog leša Hegelovog dela.

Pomalo je vijugav put kojim pratimo Žižekov slovenački kulturni zagrljaj Martina Lutera i Luterovih predaka (nemačko katoličanstvo) preko Francuske, ali zapravo nije teško.

Neofrojdovski junak Slavoja Žižeka, Žak Lakan, pomalo neprijatno miriše na Višijevsku Francusku. Tokom nacističke okupacije Pariza, čini se da je Lakan i dalje radio kao terapeut u vojnoj bolnici Val-de-Gras, a istovremeno, njegova privatna praksa se neprekidno odvijala bez ometanja i uznemiravanja. Čovek se samo može zapitati da li je ili, kada i kako je, maršal Peten ili možda Klaus Barbi predstavljen kao Lakanov „Onaj drugi“ u njegovoj psihijatrijskoj praksi.

Da li bi ovo trebalo da ukaže na temelj filozofije koja je neiskrena? Pa, to bi bilo „otvoreno za tumačenje“, jer je Lakan bio dovoljno pronicljiv da istakne da evropska tradicija socijalne razvojne psihologije podrazumeva stvaranje narcisa u svakom detetu sa njegovim konceptom „Ogledala“. Naravno, posledični „Onaj drugi“ koji se projektuje u čovekovo svakodnevno okruženje i susrete, zapravo je naknadna nesposobnost evropskog pojedinca (uključujući i Lakana) da shvati da bi mogla postojati bilo koja razumljiva stvarnost za samo jedan stepen izvan granica sopstvene percepcije sebe u granicama od 2 ili 3 stepena. Ukratko: „Ljudi toliko puni sebe su previše socijalno glupi da bi shvatili da su oblikovani u nešto krajnje glupo.“

Ovo se odnosi na Lakanovu vezu sa Džejmsom Džojsom; intelektualno nepošteni filozofi su poput buva koje se hrane na trbuhu kuje, u onim boemskim kafanama iz kojih nisu izbijali (iz sadašnje ere) iznureni klingonski pesnici Robert Blaj, leš Kena Kizija i Tom Robins (između ostalih). Ovu savremenu kafansku scenu mogli bismo nazvati post -intelektualni-pobedi-svoje-meso-izam. Evo Robinsovog pogleda na Džojsovu književnu monstruoznost „Fineganovog bdenja“

„Jezik u njemu je neverovatan. Postoji toliko mnogo slojeva igre rečima i referenci na mitologiju i istoriju. Ipak, to je najrealističniji roman ikad napisan. Upravo zbog toga je tako nečitljiv. Napisao je tu knjigu na način kako deluje i ljudski um. Inteligentan, znatiželjan um. A upravo je takva i svest. Nije linearna. Jedna stvar nagomilana na drugu. I sve vrste unakrsnih referenci. A on to dovodi do krajnosti. Nikada nije postojala takva knjiga i mislim da nikada neće biti još jedne takve knjige. I to je apsolutno monumentalno ljudsko dostignuće. Ali vrlo je teško čitati “

Robins je, takođe, između ostalog rekao:

„Potičem iz dugog niza propovednika i policajaca. Sada je opštepoznato da su policajci urođeni lažovi, a evanđelisti provode život pričajući fantastične priče na takav način da inače racionalne ljude uvere da su stvarne. Dakle, pretpostavljam da sam prirodno stekao svoje narativne sklonosti ”

Podelite prvi pasus sa drugim pasusom i pretpostavljam da će čitalac razumeti kompulzivnog lažova (ili „mrtvog pesnika“, u ovom slučaju) razumevajući Džojsa, dok je opijen LSD-om nalik na šarlatana (Lakana), koji prepisuje Frojda da bi postigao da se proslavi tvrdnjom da stvara nešto smisleno od besmislica. Narcisoidnost nikada nije poznavala veći fond talenata od onih koji tvrde da mogu razumno pročitati ono što se ne može razumno pročitati, ili smisleno ostvariti ono što se ne može smisleno ostvariti ili, uopšte, imati bilo kakav smisao onoga što je utvrđeno kao očigledna besmislica, ali to je zapadnjačka igra filozofa; zatrpavanje protivrečnosti svoje kulture u složenom, preopširnom izlaganju: tako da se te protivrečnosti nikada ne sretnu licem u lice. Ovo nas dovodi do kulturnog mentaliteta Slovenaca.

Sloven koji oponaša Nemca (kad to nije osmišljena komedija) je poput pačuka koji oponaša ideologiju skinhedsa; osim što je kulturno neprijateljstvo staro milenijumima i usađeno u DNK. Ovaj fenomen nije ništa drugo do kosmička satira izlivena u kalupu takozvanog „Stokholmskog sindroma“. A kada je to čitav jedan narod, to se može opisati samo kao parodija „kraja sveta“; narod, čiji je jezik bliski rođak staroslovenskog i koji ima puno značajnih Slovena, otvoreno se opredelio kao rasni „Untermensch“, podložan klanju prema nemačkoj kulturološkoj definiciji, u ne tako davnoj prošlosti (ne zaboravimo da projekat denacifikacije nije nikad sproveden u Adenauerovoj posleratnoj Nemačkoj, naprotiv, mnogi nacisti su „rehabilitovani“ ako se taj izraz može primeniti na organizaciju Gelen koja je postala tajna špijunska služba Nemačke), pak slovenački filozof trči u zagrljaj potomstva Martina Luthera i Hegelov „idealizam“. Hajde da se malo zabavimo u ovom formatu podsvesne kulturne metafore ili bajke:

Ova „postmoderna tevtonska bajkovita vizija“ mogla bi se nazvati „gasni napad“, gde bi u stvari „gasni napad“, drugačije od nacističkog koršćenja Ciklona B, podižući agoniju bolova izazvanih gasom na novi filozofski nivo, mogao biti jednako smrtonosan, tihi prdež, u uljudnom društvu. Na primer, niko ne bi želeo da vređa kuvanje nečije majke, ali u prethodnoj eri, nekada davno, izvesna frau Žižek je preuzela na sebe da, subotom uveče, redovno priprema za večeru jelo od šunke i velikog belog pasulja, baš uoči nedeljnih jutara, kada je malog Slavoja, paradnim korakom kao dobrog vojnika, otac vodio u crkvu.

Sada, iz nekog razloga, dogodilo se i jedno i drugo; mali Slavoj je žudeo za ovom poslasticom, ali se on NIJE svideo poslastici. Ali ovu nesrećnu telesnu disonancu, zasnovanu na biološkom principu, koja se uveliko dešavala, a da je oni veliki porodični autoriteti nisu otkrili. To je bilo zato što bi roditelji malog Slavoja odlazili na glavnu crkvenu službu, gde bi se predavanja o svemogućem odvijala na akademski način, dostojan kule od slonovače, dok bi puki podređeni kućni babuni, poput malog Slavoja, bili izdvojeni na „obuku“ u pravilnom luteranskom stilu… u nešto unapred stvorenom shvatanju budućeg raja gde deci nije dozvoljeno prisustvo u društvu dešavanja i / ili zbivanja odraslih, što takoreći ima svoje korene u Hegelovom shvatanju podele.

Tako se desilo, ovaj nesrećni mali Slavoj, više puta (na časovima zaredom i više puta na času), bio je nalik na mašinu koja je istiskivala veoma vlažne prdeže, krajnje tihe sorte i čija bi aroma topila metal poput topionice. Ili, srušila zgradu poput prirodnog gasa koji je iscurio i pronašao pilot svetlo grejača. Prdeži nalik na visoko sumporne ispusne vulkanske gasove, provučeni kroz gomilu svežeg stajskog đubriva njegovog rođaka, sakupljenog iz torova za ovce. Glave su padale na stolove, dečije oči su suzile, nastavnik bi poprimio zastakljen izgled, a tokom predugih pauza remetili su se planovi časova.

Budući da hegelovsko potomstvo Martina Luthera nikada ne govori ono što im je iskreno na umu kad je tema sramotna, vulgarna, a prdeži su sramotne, vulgarne teme u bilo kom nemačkom ili pseudo-nemačkom društvu, ova noćna mora je trajala, iz nedelje u nedelju, a vrata male učionice nisu mogla da budu čak ni odškrinuta, da uđe malo svežeg vazduha, jer bi ovo bilo prećutno priznanje da postoji neugodan problem.

Stoga, to se nastavljalo sve dok, iz nekog razloga (nijedan odrasli instruktor nije više bio voljan da trpi), jednog nedeljnog jutra nije bilo profesora koji bi odvojio decu. Kada se mali Slavoj zatekao kako sedi u glavnoj klupi na crkvenoj službi, sa svojim nominalno slovenskim, ali „teutonizovanim“ odraslim nadzornicima, usledila je preterana posledična reakcija; šunka i veliki beli pasulj bili su uzrok prelaska na marksizam u kući malog Slavoja, ali bilo je prekasno da se ostavi trajan utisak, već je samo preneta određena aroma u buduću analitičku političku filozofiju!

„Moralna pouka“ ove priče bila bi: Ako osetite miris, istražite ga, pre nego što vam okolnosti nalažu da morate da dišete na usta i okusite ga.

Tako je i bilo, mali Slavoj, uprkos svojoj zaluđenosti Višijevskim Lakanom i kulturnom indoktrinacijom u „idealnoj“ tradiciji tevtonskog Hegela, izrastao je u kontradiktornog, tevtonski oblikovanog, propagandnog licemera u ruskom vlasništvu; čijih nekoliko današnjih filozofskih brabonjaka uključuje „Asanžmaniju“, kojoj su jedino dorasli, samo određeni, predadolescentni obožavaoci Bitlsa Pola:

1 - 1

^ Jungova Anima Slavoja Žižeka ^

*

Serbia/Srbija

© 2021 Ronald Tomas Vest (Ronald Thomas West)

 

Bivši narednik za operativne i obaveštajne poslove specijalnih snaga, Ronald Tomas Vest penzionisani je istražitelj (živi u egzilu), čiji je rad bio fokusiran na korupciju. Ronald je živeo više od trideset godina u bliskoj saradnji sa Indijancima Blekfit (onima koji još uvek govore njihov jezik), a u međunarodnom pravu objavljen je kao laik: Pravo samoopredeljenja naroda i njegova primena na starosedelačke narode u SAD ili Miler-Vilsonova reportaža, u koautorstvu sa dr Markom D. Kolom. Ronald je bio vanredni profesor američkog ustavnog prava na Univerzitetu Johan Gutenberg, Majnc, Nemačka (na engleskom jeziku, letnji semestar 2008.). Ronaldovo formalno obrazovanje (bez diplome) je socijalna psihologija. Njegovo terapeutsko sredstvo je satira.

0 Comments Post your own or leave a trackback: Trackback URL

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: